1916 – 2019 i Bogstadveien

Om Hegdehaugens Jernvarehandel

Det var 4 november 1916 Bjarne Olsen åpnet dørene i Hægdehaugens Jernvarehandel. Den gang lå butikken på hjørnet av Holtegaten i Bogstadveien 8.

Bjarne Olsen

Bjarne Olsen var yngste sønn av jernvarehandler A.C. Olsen i Drammen.
Han valgte å jobbe i jernvareforretningen A/S West før han gikk over til Ingwald Nielsen. I en alder av 25 år kjøpte han jernvareforretningen til Nicolay Hagen som lå i Bogstadveien 8.

Det var mange konkurrenter / kollegaer i Bogstadveien på den tiden. Av de gamle regnskapsbøkene ser vi at kjøp hos kolleger / bytting av varer var utbredt.
De forskjellige butikkene ville holde på sine egne kunder og skaffet varer på den måten hvis de selv var utsolgt.

Vareutvalget på den tiden var tradisjonelle jernvarer som beslag, skruer/spiker, kjøkkentøy, men også sportsutstyr som ski, skøyter og trehjulssykler.

I 1931 kjøpte Bjarne Olsen gården Bogstadveien 17 og butikken ble flyttet hit hvor vi fortsatt befinner oss. I de vanskelige 30 årene ble kjelleren gravet ut til lager med brukbar takhøyde.

«100 år er en respektabel alder, men vi føler oss spreke og tar sikte mot mange nye tiår.»

I krigsårene var det liten varetilgang og mange varer måtte kundene ha tillatelse til å kjøpe fra rasjoneringskontoret.

Under eksplosjonene på Oslo havn i 1943 ble de store utstillingsvinduene blåst inn og knust.

På grunn av mangel på store glassplater ble utstillingsvinduene spikret igjen med finerplater. Kun et lite vindusfelt midt på slapp inn lys og fungerte som utstillingsvindu.

Jan Bjarne Reinung

Sønnen Jan Bjarne Reinung kom med i driften i 1948 og overtok den daglige ledelsen etter farens død i 1952. I forretningen jobbet også moren Valborg og broren Rolf. Rolf utviklet etterhvert en lås og nøkkelavdeling som han flyttet ut i slutten av 60 årene. Dette firmaet lever den dag i dag under navnet Lås og nøkkel, men nå utenfor familiens eie.

Etterkrigstiden var preget av vareknapphet, men etterhvert ble vareutvalget bedre. Forretningen fikk anledning til å kjøpe en gammel drosje i 50 årene og den ble brukt til varehenting og varelevering. Import fra utlandet var utbredt og emaljevarer var populert.

Vi førte noe campingutstyr, men det er nå borte fra sortimentet. De viktigste varegruppene var kjøkkentøy, verktøy og jernvarer.

Etter mye byråkratisk trøbbel utvidet vi med 2 etg i 1974. En ny tidsmessig jernvareavdeling sto klar og import av beslagvarer skjøt fart. Avdelingen ble utviklet til å bli en av de beste i Oslo.

Plassmangel har bestandig fulgt oss. Derfor ble det bygget på hele gårdsplassen i 1989 og en tidsmessig varemottakelse og ny baderomsavdeling ble innviet.

I 1931 kjøpte Bjarne Olsen gården Bogstadveien 17 og butikken ble flyttet hit hvor vi fortsatt befinner oss. I de vanskelige 30 årene ble kjelleren gravet ut til lager med brukbar takhøyde.

Nina og Pål Reinung

Pål Bjarne Reinung, sønnesønn av grunnleggeren Bjarne Olsen kom med i driften i 1978. Han har vært daglig leder gjennom en årrekke og eier og driver i dag firmaet sammen med søsteren Nina Reinung som kom med i 2006. De deler det daglige lederansvaret.

De siste tiårene har vi utviklet konseptet vårt videre. Vi er kjent som jernvarehandelen som har «nesten» alt. Våre kolleger har kuttet ned på vareutvalget betraktelig. Mange kunder er fortvilet over ikke å finne varer de trenger i andre butikker og ender som kunde hos oss. Vi gjør vårt beste for å tilfredsstille våre kunder og derfor fører vi varer som andre har faset ut av sortimentet. Vi kaller oss Kremmer’n i Bogstadveien. Kommer du innom vil du finne varer som henger oppunder taket og spør du om vanskelige ting har vi det ofte på lageret eller i en skuff eller vi kan skaffe det.

Selv om du finner spesielle varer hos oss følger vi også med i trendene. Spesielt innen kjøkkenutstyr er det store utskiftinger og mange nye trender. Jernvareavdelingen i 2. etg er spesialavdelingen med pene og moteriktige beslag til dører og skap. I baderomsavdelingen finnes det mest etterspurte innen baderomsutstyr og garderobe.

En trofast medarbeiderstab står klar til å hjelpe deg med varekunnskap og løsningsforslag. Vi har service i forsetet.

Se filmen om oss fra slutten av 1990-årene